Després de les vaquetes…

Surts a caminar, trobes el teu nebot i de seguida us poseu a parlar de la consulta que hi va haver a Santpedor, fa un parell de setmanes, sobre el manteniment o no de l’espectacle amb vaquetes, a l’entorn del qual s’ha organitzat  la Festa Major local els darrers trenta-nou anys. Tots dos vau votar negativament a la continuïtat d’aquesta diversió i, per tant, esteu contents que se suprimeixi, però debateu sobre les repercussions que l’ajustada victòria del NO (per 46 vots) ha tingut en la població.

Donada la seva implicació política (el teu nebot és regidor de la CUP al consistori) i a diverses entitats,  t’explica que degut a l’impacte emocional que ha tingut per a alguns el resultat, creu que al poble hi haurà un abans i un després d’aquest referèndum. Tothom creia que guanyaria el sí a la continuïtat de la festa, per la qual cosa la victòria del no va caure com una galleda d’aigua freda sobre els partidaris de mantenir-la, alguns dels quals van tenir una reacció d’allò més incívica (de mals perdedors), increpant i insultant l’alcalde i els regidors, que, com ja és sabut, van haver de sortir del col·legi electoral amb protecció policial. D’altra banda, i continuant amb aquest “mal perdre”, sembla que alguns partidaris de la festa, fins ara compromesos amb diverses entitats del poble  (els Pastorets, els Castellers, els Bous de Foc, etc), han decidit abandonar-les per fer ostensible el seu malestar.

Això et recorda les manifestacions d’algunes persones (no saps en quin sentit van votar) que deien que aquesta consulta no s’hauria d’haver celebrat mai , i et fa pensar en la immaduresa emocional  que arrosseguem tots,  per mor de  la qual, davant d’una sotragada sentimental, en comptes de reconèixer la nostra decepció, raonar-la i veure-la com una oportunitat de canvi,  som capaços de reaccionar com autèntics cavernícoles, voler “matar el missatger” i obcecar-nos en la nostra postura.

Enrenou al marge, dones  especialment valor  al fet que la consulta s’hagi  pogut celebrar.  Perquè  quan en un grup humà hi ha diferents sensibilitats entorn d’un tema, és un sa exercici democràtic fer un referèndum per saber quanta gent opina què. En aquest sentit, afirmar que Santpedor era una bassa d’oli fins a la celebració de la consulta, et sembla tan allunyat de la realitat com dir que algun lloc era net com una patena  fins que algú va tenir l’ocurrència d’aixecar les estores.  La consulta  no ha fet altra cosa  que evidenciar  la realitat  del poble,  diversa, amb dues postures antagòniques respecte al tracte que han de rebre els animals:  1104 persones són favorables a utilitzar les vaquetes com a objecte de diversió, mentre que 1150  creuen que s’ha d’acabar amb aquestes pràctiques ancestrals, que suposen un elevat patiment psíquic per a les bèsties.  I aquesta realitat,  que no ha sorgit fruit del referèndum (recordem que ja fa uns quants anys que grups animalistes demanaven la supressió de la festa) , obliga les dues parts a seure per intentar trobar, si és possible,  nous consensos  sobre la Festa Major.

Membres de la Plataforma Animalista
Fotos: Regió 7

Perquè una cosa és certa: acabar amb la diversió a l’entorn de les vaquetes, no invalida la Festa que, al llarg dels anys, les diferents colles de joves han sabut crear, a l’entorn de l’antic camp de futbol, a la Plaça Gran i pels carrers de la vila per fer un munt d’activitats.  Ara toca treballar sobre la base que no hi ha vencedors, ni vençuts, sinó una realitat sociològica que obliga a “passar pantalla” i a buscar noves diversions per substituir la correguda de vaquetes. Un amic a Facebook  (suposo que no et sabrà greu Joan Francesc!) va suggerir un munt d’activitats substitutòries  que us detallo: una Epic Run o cursa d’obstacles; una macro Scape Room a nivell de tot el poble; uns bous d’aigua, o de fang, o d’escuma; un joc de rol per a colles; una Holi festa de colors…

Esperem que les aigües revoltades tornin al seu llit, que la decepció d’alguns sigui assumida com un avenç social (La grandesa d’una nació i el seu progrés moral es pot mesurar per la forma com tracta els seus animals  deia Mahatma Gandhi) i que des de l’Ajuntament i la pròpia comunitat se sàpiguen trobar noves formes de consens i creativitat que aprofundeixin l’eslògan que Santpedor per a la Festa Major és veritablement un altre món.

https://avatma.org/2016/03/08/informe-tecnico-veterinario-sobre-los-espectaculos-taurinos-con-vacas-y-vaquillas/?fbclid=IwAR3judgeP-ADw0Oy0U1gHUWH8kxM9S392DfMoi2qeOtwDU2C9CLRtbSI0uQ

4 Replies to “Després de les vaquetes…”

  1. Si el poble ha estat capaç de sobmetre a referendum aquesta qüestió, ara, els “guayadors” haureu d afanyar vos a mitigar la “pataleta” dels “vençuts”. Aquests, a jutjar per les seves aficions, no estan al mateix nivell. I reaccionen en consonància. Altrament, si fòssin més madurs i evolucionats, haurien votat “no” al divertimento en l abús del que esta en inferioritat de condicions, en aquest cas, les vaquetes.
    En aquesta situació, don els del “si” els que han d entrar en raó. A veure si ho aconseguiu els del “no”.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s